TIPS PÅ LAGRINGSVÄRDA VINER

Billiga genvägar till stora viner

Storslagna, mogna viner hör verkligen till livets goda. Det kräver viner som är byggda

för att utvecklas under lång tid för att nå hela sin personlighet. Normalt kostar det

mycket att ta sig in i de stora vinernas värld, men det finns faktiskt budgetstigar.

Systembolaget anger för de flesta viner att de ”inte vinner på lagring”. Alla som fått möjligheten att prova lagrade viner, även "billiga" viner, vet att detta är ett marknadsanpassat uttalande, som baseras på att Systembolaget inte vill riskera att få reklamationer på grund av dålig lagring.  

Man kan faktiskt få intrycket att Systembolaget inte kan speciellt mycket om vin!

ETT URVAL AV VINER I SYSTEMBOLAGETS NYASTE VINER SOM ÄR VÄL LÄMPADE FÖR NÅGRA ÅRS LAGRING HITTAR DU UNDER "SENASTE NYTT:

Vi tar där vanligtvis inte med dyrare viner än ca. SEK 150:-, eftersom de dyrare vinerna nästan undantagslöst är mycket bra lagringsobjekt, såvida de inte redan har en lång lagringstid (> 5-10 år, beroende på vintyp) bakom sig.

Generellt är de flesta söta viner och Starkviner lagringsbara. Speciellt gäller detta Sauternes, Portviner (framför allt Vintage Port), Madeira, Tokajer, Tyska och Österrikiska Spätlese, Auslese, Sonderauslese och Eiswein m.m.

 SE ÄVEN VINSKRIBENTERNAS OCH SYSTEMBOLAGETS PERSONALS FÖRSLAG.

Vi citerar här några förslag av Anders Röttorp, vinskribent i Dagens Industri, som i Nr 1, 2004 av tidningen Allt om Vin slår att slag för att lagra viner, och att därmed få chansen att njuta av även ganska billiga viners kvaliteter:

"Det finns viner som är byggda så att de mognar och växer i innehåll och komplexitet vartefter de får utvecklas på flaska i en hygglig vinkällare, dvs. liggande i stabil, sval temperatur, mörkt och vibrationsfritt. Då kompletteras och ersätts de unga fruktiga och blommiga aromerna successivt av komplexa toner, som vi associerar med te, kaffe, tobak och kryddor, m.m., och så småningom även animaliska toner av kött, läder och mycket annat. Det stora röda vinet når i bästa fall mycket komplexa och balanserade toner av multnad i mjuk och helt sammanhållen smak och doft. Mest magnifika i det avseendet blir de stora Bordeauxslottens viner från bra år, som får några decennier på sig. De är som människor som växer upp och utvecklas till stora personligheter. Det är vanligen dyrt att få uppleva det. De mest berömda Bordeauxslottens flaskor kostar flera tusen.

Lyckligtvis finns det viner som har rätta strukturen och utvecklingspotentialen utan att kosta en förmögenhet. I dagens utbud på Systembolaget finns ett dussintal verkligt lovande lagringsviner för ett tidsperspektiv på 5 år eller mer, som kostar under hundralappen.

Var och en av dessa viner är en bra start på en vinkällare. Tillsammans utgör de en rätt välsorterad vinkällare i budgetklass. Köp minst sex flaskor, gärna 12 av samma vin. Då kan Du ta upp en då och då och uppleva utvecklingen och ändå ha några kvar. Alla vinerna är givetvis utmärkta prisvärda alternativ för konsumtion redan idag, men har också massor av dolda tillgångar som kan lockas fram via lagring".  

Anders Röttorp hyllar vinkällaren i Dagens Industri 2006-01-27:

"En egen vinkällare behöver inte bli en exklusiv hobby. Viner under hundralappen kan utvecklas till stora, mogna viner efter några års lagring, anser DI Weekends Anders Röttorp.
Tvärt emot Systembolagets rekommendationer.
Den egna vinkällarens primära funktion är att göra dig oberoende av fredagsköerna på Systembolaget, göra hela beställningssortimentet tillgängligt och alltid kunna bjuda på de bästa vinerna. Varför står alla dessa människor i kö timvis på fredagar och inför storhelger för att köpa vin? Systemköandet är i tidsåtgång en nästan lika omfattande folksjukdom som förkylning och ungefär lika kul.

Dessutom är det fullständigt onödigt. Vin i oöppnad flaska håller sig minst i månader och oftast i flera år. Har man en aldrig så liten egen källare tar man fram egna viner ur den, i stället för att köa på Bolaget. Med lite framförhållning finns också de bästa godbitarna ur de cirka 2000 vinerna i beställningssortimentet hemma när de behövs.

Numera är det en medveten strategi från Systembolaget att lansera
huvuddelen av vinerna som tillfälliga nyheter som snabbt ska ta slut. Det gör också de bästa. Har du vinkällare har du ett eget förråd av dina favoriter. Det betyder sparad tid, bättre och mer ekonomiska vininköp och trevligare vinupplevelser.

Massor av viner görs för att konsumeras under sitt första år på flaska. När de förlorar sin ungdomliga fruktighet och fräschör blir de platta och trista.

Det finns å andra sidan viner som är byggda med en struktur som gör att de mognar och växer i innehåll och komplexitet med lagring på flaska i en hygglig vinkällare. Då kompletteras och ersätts de unga, fruktiga och blommiga aromerna av komplexa toner som vi associerar med kolonialvaror som te, kaffe, tobak, kryddor, lite av lakrits, choklad, kakao med mera och så småningom även animaliska toner av kött, läder och mycket annat. I bästa fall kan vi få uppleva en komplex och balanserad personlighet med multnad, i en mjuk och ändå helt samman­flätad smak och doft.

Till slut blir även de stora vinerna, precis som människor, för gamla och trötta. Vinets livscykel från
födelse till en trött pensionär varierar mellan ett halvår och några århundraden.

Som vägledning gör jag en ungefärlig uppskattning av varje vins bästa tid för konsumtion, till exempel 08–15, för alla viner som jag recenserar i DI Weekend. Det betyder att vinet förväntas att utvecklas väl och vara hyggligt moget 2008 och i god miljö nå sin topp framåt 2015.

Viner utvecklas ungefär som människor. Som unga är vinerna fräscha och blanka på utsidan, med måttligt stora karaktärer inuti. Under livets gång utvecklar de i bästa fall en stor person­lighet medan själva skalet blir lite bedagat. Alla mina verkligt stora vinupplevelser har varit tillsammans med stora, mogna karaktärer.

Det är en smakfråga hur mogna viner man gillar. Men med växande erfarenhet är risken stor att man blir allt mer intresserad av de stora, komplexa, mogna vinerna.

I dagens utbud på Systembolaget finns många riktigt bra viner, även under hundralappen, som är lämpliga för långlagring. Bolaget vidhåller felaktigt att billigare viner inte vinner på lagring. Strunta i detta och köp till exempel den förnämliga och populära 12507 Vila Santa 2006  för 99 kronor. Efter fem år i källaren har den vuxit till ett magnifikt, moget, komplext vin. På magnumflaska går mognadsprocessen långsammare och vinet blir ännu större.

Det är så man når de "göttaste", stora vinupplevelserna!

Möjligheterna att hitta bra lagringsobjekt bland vinerna på Systembolaget inom det s.k. fasta sortimentet, d.v.s. produkter som ska finnas minst ett år, har tyvärr minskat, eftersom vinerna som väljs ut här är alltmer ”slätstrukna”. I stället blir det inom det tillfälliga sortimentet, som chanserna att få tag på lagringsvärda viner till överkomliga priser finns. Se gärna våra rekommendationer på Senaste Nytt för våra tips.

Här nedan följer dock ett antal viner inom det fasta sortimentet som vi bestämt tror har goda framtidsutsikter. Flera av vinerna har ju också några lagringsår redan, så det kan vara extra trevligt att testa vad man tycker idag, och sedan följa upp det framöver.

RÖDA VINER

Nr 12174 Hidden Rock Petit Verdot-Cabernet Sauvignon, 2007, Australien.           Pris SEK 56,-

Lagringsfynd till minipris. Kan gärna lagras 5-8 år.

 

Nr 6419 Jacob's Creek Grenache - Shiraz, 2007, Australien.                                Pris SEK 65,-

Klassisk bra chianti med läckra, lite hårda toner. Kan gärna lagras 5 år till.  

 

Nr 2266 Château la Reyne Prestige, 2006 Cahors, Frankrike                                Pris SEK 90.-

Rikt och tufft med stor framtid. Bäst 2010 - 2015.

 

Nr 5328 Monti Garbi Ripasso, 2006 Veneto - Valpolicella                                     Pris SEK 99,-

Systembolagets mest prisvärda vin? Bäst 2011 - 2014

 

Nr 2559 Duorum 2007, Duoro                                                                             Pris SEK 99,-

Fruktigt med syra, struktur och generositet. Bäst 2011 - 2014

 

Nr 29002 Allesverloren Shiraz, 2007, Swartland                                                   Pris SEK 99,-

Något att jämföra med Guigals Crozes-Hermitage. Lagra åtminstone 4-6 år.  

 

Nr 5123 Masi Campofiorin 2005, Veneto                                                              Pris SEK 105.-

Mulligt och komplext med bra längd. Bäst 2010 - 2015.

 

Nr 22055 Jacobsdal Pinotage, 2004, Stellenbosch                                                Pris SEK 110,-

Komplext vin med stor potential. Lagra några år, helst till 2010-2015.  

 

Nr 16381 Peter Lehmann The Barossa Shiraz, 2004, Barossa Valley.                    Pris SEK 119,-

En av de mest kända ”Flying Winemakers visar vad han kan göra med 

sina egna viner. Rik, lätt mintig Shiraz för kraftfulla rätter. Bör lagras 5-10 år.

 

Nr 6325 Penfolds Shiraz-Mourvèdre Bin 2, 2006, South Eastern Australia               Pris SEK 120,-

Välbyggt Côte-du-Rhône-vin från Australien med mäktig struktur. 

Lagra minst till 2013.  

 

Nr 6325 Penfolds Shiraz-Mourvèdre Bin 2, 2005, Australien                                   Pris SEK 120.-

Kraftfullt vin för, i detta sammanhang, rimlig kostnad. Lagra till ca 2010.

 

Nr 2262 La Bastide Blanche, 2005, Bandol                                                         Pris SEK 124,-

Ett makalöst härligt vin, sanslöst prisvärt. Som bäst runt 2015.  

 

Nr 32341 Le Tense Sassella, 2005, Valtellina Superiore                                         Pris SEK 126,-

Ett storslaget kraftfullt, elegant och komplext Nebbiolovin med finess. 

Blir ännu delikatare med 5-8 års lagring.  

 

Nr 22328 Beni Duilio Castellani Riserva, 2004, Chianti Classico.                             Pris SEK 127,-

Klassisk bra chianti med läckra, lite hårda toner. Kan gärna lagras 5 år till.  

 

Nr 32047 La Quercia Barbera d'Asti, 2005, Piemonte.                                            Pris SEK 129,-

Ett härligt matvin. Kan gärna lagras 3-6 år till.

 

Nr 32056 Poggio Bronzone, 2006, Morellino di Scansano                                       Pris SEK 129,-

Modernt och mäktigt Sangiovesevin från nya inneområdet i Toscana. 

Absolut för ung att dricka nu. Bör lagras 5-10 år.

 

Nr 32229 Fonterutoli, Mazzei 2006, Chianti Classico                                              Pris SEK 149,-

Bra tät klassik elegant CC från stort år. Drick ca 2011 - 2015

 

Nr 2802 Crozes-Hermitage, E Guigal, 2005 Crozes-Hermitage                                Pris SEK 154,-

Ett bra exempel på Guigals vinkonst. Lagra åtminstone 5-8 år.

 

VITA VINER

Tyvärr ganska tunt med bra vita lagringsobjekt till priser lägre än SEK 150.- i det fasta sortimentet. Här är dock några förslag:

 

Nr 4200 Leth Grüner Veltliner 2007                                                                        Pris SEK 69,-

Blir ännu intressantare med 3-5 års lagring.

 

Nr 5649, L Chardonnay 2007                                                                                 Pris SEK 70,-

Mår bra av att lagras 5 år.

 

Nr 16406 Penfolds Rawson's Retreat Riesling, 2007                                                Pris SEK 75,-

Mår bra av att lagras 5 år.

 

Nr 16017 Yalumba The Y Series Riesling, 2008                                                       Pris SEK 89,-

Lagras gärna 5-7 år.

 

Nr 5810 Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2006                                                    Pris SEK 96,-

Med 10 års lagring kommer petroleumtonerna.

 

Nr 5913 Riesling Vom Berg, 2007                                                                           Pris SEK 99,-

Kan gärna bli upp till 10 år gammalt.

 

Nr 5882 A Christmann Riesling, Pfalz                                                                      Pris SEK 109,-

Härlig stor Riesling till rimligt pris. Smakar bäst 2010 - 2013

 

Från Australien och världens största och äldsta Marsannevingård kommer 2006 Château Thabilk Marsanne (nr 6406) för 90 kronor. Ett bra, ungdomligt Marsannevin. Det har potential att utveckla stora mäktiga honungstoner och massor av annat under ytterligare 10 års lagring.

För ovanlighetens skull en vit Bordeaux, nr 4128 Château de Rochemorin Blanc, Pessac-Léognan,  2006. Ett modernt, komplext vitt vin för 149 kronor, med ett intressant lagringsperspektiv på ytterligare 5 år.

Kontrollera om vinet finns där Du vill handla.            

Till sidtopp