Vinlagring
- Billiga genvägar till stora viner
Storslagna, mogna viner hör
verkligen till livets goda. Det kräver viner som är byggda för att utvecklas
under lång tid för att nå hela sin personlighet. Normalt kostar det mycket
att ta sig in i de stora vinernas värld, men det finns faktiskt budgetvägar.
Vinlagring kallas det när man förvarar och
låter vinerna mogna. Man kan naturligtvis välja att köpa ett moget, d.v.s.
färdiglagrat vin. Ett problem är att det kan vara svårt att hitta
färdiglagrade viner på Systembolaget eller i butiker i Danmark eller
Tyskland. I stället får man köpa unga viner för egen lagring. Glöm bara inte
att alltid låta vinet vila ut några veckor efter hemresan. Men vill Du
”fynda” på Systembolaget, eller åka utomlands och funderar på att ta med ett
antal flaskor hem, kommer här några råd.
"Full!" ranson från 2004-01-01: 90 liter vin, 10
liter starkvin, 110 liter öl samt 10 liter starksprit.
De flesta viner konsumeras relativt fort
sedan de köpts. Många som tycker om vin handlar dock på ett annat sätt;
naturligtvis köper de vin för att dricka det¸ de är bara inte säkra på
när de kommer att dricka det. Men under tiden, tills de dricker vinet,
njuter de av att veta att flaskorna väntar på dem, i ett oftast ännu godare
skick.
Vi hänvisar också till uttalanden från ett
par av de mest respekterade vinprofilerna i den svenska vinvärlden:
Lars Torstensson, Chef för Vin & Sprit
AB’s vingård Domaine Rabiega
i Provence:
Det tråkiga är att det är så få
som vet hur bra de här vinerna (= Clos d’Ière från den egna vingården) egentligen kan bli – folk
dricker dem alltför tidigt. Precis som så många andra viner här i södra
Frankrike behöver de lång tid på sig för att utvecklas mot sin absoluta topp.
(Ur
Villaägarna, februari 2001).
Anders Röttorp,
vinskribent i bl.a. tidigare i Dagens Industri:
Lagring ger bättre
vinliv. Många av de viner jag rekommenderar är bara för källaren. Det betyder
att de är lovande, men ännu bara visar upp en bråkdel av de vinösa finesserna
som är att vänta. (Ur Dagens Industri 2000-12-30).
"En egen vinkällare behöver inte bli en exklusiv hobby. Viner
under hundralappen kan utvecklas till stora, mogna viner efter några års
lagring, anser DI Weekends Anders Röttorp. Bolaget vidhåller
felaktigt att billigare viner inte vinner på lagring. Strunta i detta! (Ur Dagens Industri
2006-01-27)
Varför lagrar man vin?
De flesta viner ligger på fat från
några få månader upp till två år. Ett vin som är för ungt, har inte utvecklat
sin arom till fullo, och blir godare med tiden. Även ”rödtjut” kan smaka
mycket bra om det får några år på sig att mogna.
Det avgörande är helt och hållet den
personliga smaken: Föredrar man fräscha unga fruktiga och lite enkelspåriga
viner eller stora mogna och komplexa viner med lite mindre fräsch
”personlighet”?
Tendensen är nog, att ju mer man får
möjlighet att prova mognare viner, desto mer nyfiken blir man på hur bra det
egentligen kan bli.
Utomlands är unga olagrade viner billigare i
inköp än lagrade. Lagerhållningen för äldre vinerna får man betala för. I
Sverige säljs de flesta vinerna unga, men goda undantag finns. Ur rent
företagsekonomiskt perspektiv måste lagerkostnaden läggas till på priset.
Det är spännande att följa ett vins utveckling, genom att smaka av det vart
eller vartannat år. Detta förutsätter att man inhandlat ett dussin flaskor
eller mer av samma vin.
Fransmännen förvarar sina flaskor längre och
är inte rädda för, utan snarare stolta över, att servera ett 15-20 år gammalt
vin. Är vinet övermoget skäms man inte för det, utan detta ger i stället
upphov till djupa diskussioner.
Andra orsaker:
- Dämpa ner det som det är "för mycket av", t.ex. hög syra eller
kraftiga tanniner.
- Se till att man har många olika vintyper
att ta av, så att man alltid har något som passar till den mat som man tänker
äta.
- Köpa vinet ungt och "billigare"
medan det går att få tag på det.
Lagring av vinet sker i olika omgångar under
vinets livstid:
- De viner som lagras kortaste tiden är
Beaujolais Noveau och liknande ”Primörviner”.
Efter en kort, men intensiv, jäsning under ca 6 - 7 dagar, förvaras
vinet på stora tankar under någon månad. Under denna tid tappas vinet om
några gånger, samtidigt som det filtreras för att det ska klarna.
Därefter tappas vinet på flaskor för snabb distribution till
konsumenterna. Vinet ska drickas lika snabbt som det produceras. Det bör
inte sparas mer än 3 månader.
- Det vanligaste är att vinerna jäses under 2 – 4 veckor.
Detta sker oftast i stora rostfria tankar eller betongkar,
men även jäsning på större eller mindre träfat förekommer ofta. Därefter
sker lagring på tankar eller träfat, med några omtappningar för att få
ett klart vin, under 3 – 4 månader, innan det tappas för försäljning.
- Ofta lagras viner innan tappning på flaska dessutom
ett antal månader eller år på träfat. Tiden avgörs av vintyp, regler,
traditioner, odlarens ambitioner, ekonomiska resurser, etc.
- De flesta vinerna utvecklas
sedan vid fortsatt lagring på flaska. Detta kan ske hos tillverkaren,
grossister, distributörer, butiker eller hos slutkunden/konsumenten.
Ekfatslagring
Ekfatslagring
är ett klassiskt sätt att förädla vin. Från början användes faten visserligen
bara som förvarings- och transportkärl, men med tiden upptäckte man att vinet
faktiskt blev bättre av att förvaras en tid i ett ekfat. Anledningen att man
lagrar vin på ekfat är inte, som många tror, i första hand att vinet tar smak
av träet. Vad man är ute efter är att göra vinet mer stabilt, göra det mer
lämpligt att lagra och att ge det en bättre utvecklingspotential. Om vinet är
lämpat för ekfatslagring, det vill säga tillräckligt kraftfullt och
koncentrerat, förbättras det om ekfatslagringen genomförs med omsorg.
Det
som händer med vinet rent kemiskt är i första hand att det utsätts för en
långsam och försiktig oxidation. Samtidigt som skadliga estrar förstörs under
lagringen, tillförs vinet fenoliska föreningar,
vilka är ett måste för ett lagringsvin. Även vinets färg påverkas. Bland
annat genom att vinet blir surare får det en klarare färg.
Under ekfatslagringen tillförs vinet
tannin och smakämnen från träet. Även om det tannin som utvinns utgör en
liten del i ett välmatat lagringsvin, eftersträvar många detta. Det beror på
att tanninet från träet är mer strävt än bittert om man jämför med tanninet
från kärnorna och druvans skal.
Många
tror att ekfatslagringen ger vinet mer strävhet, men trots att tannin från
eken tillförs är så inte fallet. Ekfatslagringen rundar i stället av vinerna
och ger det en mjukare smak. Däremot kräver ett koncentrerat och ekfatslagrat
vin att det lagras på butelj en tid för att bli njutbart.
Även om huvudorsaken
till ekfatslagring inte är att utvinna aromer ur träet kan man inte förneka
att detta påverkar smaken positivt. Bland annat ”rostas” faten invändigt,
vilket kan ge vaniljaromer och rökaromer.
Om vintillverkaren
bara är ute efter eksmaken, går det lika bra att använda ekspån
eller ekstavar som sätts in i en vanlig tank. Detta kan i så fall ske under
jäsningen eller senare och under olika lång tid beroende på vad man vill
uppnå. Ekspånen och ekstavarna har ingen
stabiliserande inverkan på vinet och ger det heller ingen
utvecklingspotential. Däremot är det ett bra och billigt sätt att modifiera
ett enklare vin.
Det har förekommit,
och förekommer ibland fortfarande, att andra träslag än ek, främst då
kastanj, används. I huvudsak är det dock ek som används. Även om man bara
håller sig till ek, är det en hel vetenskap att välja vilken sort som är den
bästa. Bortsett från lagringstidens längd och om ekfaten är nya eller
begagnade, lätt eller hårt rostade, påverkar typen av ek, dess ursprung och
tillverkningsmetoden ekfatslagringens inverkan på slutprodukten. Idag är det
vanligt att vintillverkaren blandar ek av olika typ, ursprung och
tillverkning för att försöka utnyttja de unika egenskaper som ekfatslagring
kan ge upphov till, för att på så sätt göra vinet arom- och upplevelserikt.
Under lagringsprocessen oxideras också
vinernas färgämnen (anthocyanin i rödvin resp. glycosid i vitvin), så att rödvinet blir allt brunare och
ljusare med tiden, medan det vita vinet mörknar till gult eller brunt.
Lagring hemma
Det första man måste tänka på när
man vill börja lagra viner är att inte alla viner vinner på lagring.
Det
är däremot ytterst sällsynt att vinerna blir dåliga av att lagras, om man med
detta menar att de blir otjänliga för konsumtion, och inte lagringstiden är
extremt lång.
Vinerna
kan bli defekta av defekt (läckande) förslutning, dålig (infekterad) kork och
av att lagras i ljus.
Även
viner som anges att de inte vinner på lagring utvecklas under lagring. T.ex.
ändrar de kanske karaktär från ungt och fruktigt till mer mogna aromer,
samtidigt som det blir mjukare. Om det upplevs som godare eller mindre gott
är helt och hållet en personlig smaksak. Enda sättet att ta reda på vad man
tycker bäst om, är att lagra tillräcklig mängd flaskor tillräckligt länge, så
att man får vara med om vinets utveckling till sin ”höjdpunkt”.
För
att ytterligare komplicera vinupplevelsen kan påpekas att vinets smak också
är beroende av vilken mat man konsumerar till vinet, att vinet har lämplig
serveringstemperatur, att bra glas används, miljön och sällskapet, m.m.
Exakt var skillnaden ligger
mellan ett vin som blir bättre av att lagras, och ett som inte blir det, är
svårt att säga på annat sätt, än att det är den kemiska sammansättningen som
är annorlunda. Smakerna av de olika syrorna kommer att ”rundas av”, och
smaken blir ”komplexare”.
Det
hela beror på om vinet har lagrings- och/eller utvecklingspotential och detta
beror på råvarans egenskaper och på hur det tillverkas. Hur vinet har
tillverkats är dock inte lätt för en vanlig konsument att veta.
De
faktorer som gör vissa viner mer lämpliga för lagring, eller ”långlivade” är
- Alkoholhalten. Ju mer den överstiger 10 %, desto
bättre.
- Halten av syrliga fruktsyror, främst vinsyra, men
även citron- och äpplesyra.
- Halten av sträv garvsyra, s.k. tannin. Tanninet finns
i naturligt i druvorna (från skal och kärnor främst i röda druvor), men
tanninhalten kan också ökas genom ekfatslagring på nya fat eller genom
tillförsel av tannin som producerats industriellt.
- Sockerhalten (framför allt i vita viner).
Röda
viner är oftast fullt utjästa, ”torra”, med låg
restsockerhalt i vinet. Däremot kan Roséviner och speciellt Vita viner ofta
ha en ganska hög restsockerhalt. De betecknas då som halvtorra, halvsöta
eller söta.
För
att ta reda på om ett vin blir bättre av lagring kan man helt enkelt köpa en
låda vin (alltså 12 flaskor) och sedan prova sig fram. För billiga viner är
någon månads mellanrum mellan provningarna lagom, för dyrare vin tre månader
och för riktigt dyrt vin upp till ett år.
Annars
kan man läsa sig till kunskap om vilka viner som ska lagras och i så fall när
de ska drickas. Det finns ett antal tidningar och nyhetsbrev som handlar om
detta. Ett annat sätt är att ta kontakt med producenter, importörer eller
personal på Systembolaget, som ibland är ganska kunniga.
I
Systembolagets beskrivning av viner anges en ”möjlig” eller rekommenderad
lagringstid. Man är dock väldigt underskattande beträffande
lagringspotentialen, huvudsakligen av två skäl:
- Man
vill ha så snabb omsättning som möjligt på produkterna.
- Man
vill inte ha reklamationer från konsumenter som lagrat vin på ett olämpligt
sätt.
(Man utgår i princip från att kunderna lagrar
flaskorna stående i ett ljusexponerat utrymme
ovanför spisen!)
Observera
att Systembolaget inte själva lagrar viner någon längre tid, och de viner man
har köpt in lagras på ett dåligt sätt i butikerna: Flaskorna står ofta
upp, vilket kan orsaka uttorkning av korken, temperaturen är
”rumstemperatur”, och i butikerna exponeras flaskorna ofta för ljus.
Systembolagspersonal
säger ”informellt” att man åtminstone kan multiplicera Systembolagets
officiella uppgift med en faktor 3.
Tidningarnas
vinrecensenter anger ofta en mer realistisk bedömning av lagringspotentialen
än Systembolaget, såvida de inte bara anger bara det som Systembolaget har
angett.
När
man har valt ut ett eller flera viner som man vill lagra gäller det att ta
reda på hur man ska bära sig åt för att inte ”lagra sönder” vinet.
Var skall vinet förvaras?
Det
finns vissa saker man bör tänka på, och gör man det är det inga problem. Man
kan i princip lagra vin i en garderob i en lägenhet.
Många fransmän har i källaren några hundra
vinbuteljer liggande kvar i sina inköpskartonger. Märkvärdigare än så,
behöver inte vinlagring vara. Nåja, en fransk källare är ofta lite fuktig och
dragig och blir sällan kallare än 12ºC på vintern och inte varmare än 17ºC på
sommaren. Förresten så säger man inte att man lagrar viner i Frankrike, utan,
man ”låter dem åldras”.
Vin-”källaren”,
platsen där man förvarar vinet, ska vara mörk. Detta
är det viktigaste kravet av alla! Där skall vara något fuktigt, så att
korkarna inte torkar. Se upp för mögel, som kan förstöra etiketterna och ännu
värre - korkarna. (Ett tips för att
förlänga etiketternas hållbarhet: spraya med klarlack eller hårspray!)
Vinkällaren får inte heller vara för torr, för då kan vinet dunsta genom
korkarna och oxideras. Flaskorna ska ligga ner för att hindra korkarna att
torka, så att inte luft kan tränga in. Undvik vibrationer, men det är inte
alls farligt att flytta flaskorna då och då.
Temperaturen
är viktig och det skrämmer nog många. Rent generellt kan man säga att vinerna
bör lagras i en temperatur på mellan +10 ºC och +17 ºC. Temperaturen
bör dock inte understiga ca +5 ºC, eftersom (ofarlig) vinsten kan fällas ut i
vinet (gäller speciellt vita viner).
Nu
är det kanske inte så många som har mellan +10 ºC och +17 ºC varmt i
garderoben. Det har inte så stor betydelse om vinets lagras vid +23 ºC. Det
man ska se till är att vinet inte utsätts för temperaturer över +30 ºC. Att
lägga sina dyra nyinköpta viner i en bil en varm sommardag är inte att
rekommendera, men kanske oundvikligt.
Hastiga
temperaturväxlingar gör att vinet mognar snabbare. Kanske för
fort i vissa fall. Vill man spara ett vin i flera år ska det stå svalt. Ju
varmare vinlagringsplatsen är, desto snabbare mognad. Långsam mognad ger
bästa resultatet. Om en vinkällare håller en temperatur på +4 ºC på vintern
och +18 ºC på sommaren spelar inte så stor roll, men om man lagrar vinet i
ett ställ invid spisen, eller i mer eller mindre tjusiga vinställ i
rummet, bör man tänka om.
Vissa
röda högkvalitetsviner mår utmärkt av att ligga i sommarheta vindsutrymmen,
men det är ett experiment man bör överlåta på experterna. Det är så man
tillverkar vissa starkviner, t.ex. Madeiravin. Över 25 ºC riskerar unga viner
att börja jäsa igen.
Ventilationen i vinkällaren är viktig. Den måste hållas luktfri. Experterna är
eniga om att man inte kan ha stinkande ost eller äpplen i samma utrymme som
vinflaskor, men ingen har ännu förstått hur lukten kan tränga igenom foliet
och korken till vinet.
Länge
sa man att vinet vill ha en bullerfri tillvaro i lugn och ro, samt att det
tycker om att lyssna på operamusik. Dagens betydligt klarare viner tycks
klara av modernt oljud bättre. Det är heller inte bevisat att vinet föredrar
belysning med levande ljus hellre än en elektrisk glödlampa när man går in i
vinkällaren.
Vinet
utvecklas fortare vid högre än vid lägre temperatur. Hur mycket vinet
påverkas beror till stor del på hur det har gjorts. Många vita och roséviner
har ofta ingen större utvecklingspotential, utan lagras bara i väntan på
konsumtion. Att lagra dem upp till något år är dock absolut inget
problem, om förhållandena är någorlunda bra.
Har
man inte tillgång en "naturell" vinkällare i en sval del av huset,
som ju är det enklaste och billigaste alternativet, kan man åstadkomma en
konstgjord "källare". Det finns idag även en uppsjö av vinskåp med
temperaturreglering att köpa. De flesta är bra, men också dyra, och
kapaciteten är mer eller mindre begränsad. Ett fattigmansalternativ är ett
gammalt kylskåp. Nackdelen med dessa är att de ofta vibrerar lite. Därmed
bryter de mot en av den mer pedantiske vinlagrarens krav: vinet ska ligga
helt stilla, men om plånboken sätter stopp för andra lösningar får det duga.
Vibrationer
påskyndar utfällning av färg och andra partiklar i vinet, d.v.s. man får
avlagringar i vinet som man kan behöva avlägsna vid upphällningen genom
dekantering.
Om
vare sig den naturliga "källaren" eller den konstgjorda kan
åstadkommas så går det, som sagts ovan, väldigt bra att lagra i ett normalt
lägenhetsklimat. Det är vinets utvecklingskurva som påverkas, och man behöver
prova sig fram till vad man tycker är bra. Testa med 50-75 % av den tid som
anges för "bra" lagringsförhållanden.
Om
man har möjlighet att skaffa sig en drömkällare, som uppfyller alla krav, ska
den vara sval, mörk, tyst, fri från vibration och relativt fuktig. Eftersom
vinet ska ligga ner, för att hålla korken fuktig, bör källare vara utrustad
med hyllor och fack. Det går också kombinera vinställ med att ställa lådor på
varandra, om man köper hela lådor och väljer att lagra vinet i dem. Man bör
också tänka på att kunna komma åt att ta ut enskilda flaskor ur vinstället,
så individuella fack ger en bra kompromiss av detta krav och kravet på
maximal lagringsvolym inom ett bestämt utrymme.
Marknadens
i särklass mest prisvärda lösning är Quercia's
Vinställ, Modell 48 och Modell 30, vilka ger lägsta pris per flaskposition,
kombinerat med högeffektivt utnyttjande av utrymmet samt bekväm åtkomst till
varje enskild flaska. Gå till Produkter för att se Quercia's
sortiment av prisvärda och snygga vinställ.
2 st Vinställ Modell 48 på varandra ger plats för 96 flaskor.
Ordning och reda
Det
är en god idé att föra anteckningar i en lagerbok. I den kanske man skriver
namnet på vinet, ingående druvsorter, tilltänkt lagringstid, när och var
köpet gjordes och vad man betalade. Och när man öppnade det och vad det
smakade. Kanske till och med vem man drack det med och vad man åt till. För
att kunna hålla reda på allt, och inte behöva plocka igenom hela lagret i
sökandet efter en speciell flaska är det väldigt bra om man har tillgång till
en dator, där Lagerboken utgörs av ett Word- eller Accessdokument.
På t.ex. hemsidan http://www.macave.se/
kan Du registrera ditt vinlager och bekvämt hålla reda på Dina viner.
Man
kan också hänga en etikett på varje flaska, gjord av papper, eller ännu
hellre av plast, på vilken man skriver med en ”white-board”-penna.
Se också det separata avsnittet Ordning och reda, som visar ett
lätthanterligt system för att hålla reda på vilka viner man har i lagret.
"Geografiskt"
numreringssystem
Vilka viner kan lagras?
Frågan borde
egentligen ställas "Hur länge kan jag lagra mitt vin?”. För vin är sällan
en färskvara. Generellt kan sägas att vin inte alls är så känsligt som det
ibland görs gällande.
Sedan handlar det
mycket om den personliga smaken om ett vin är moget eller inte.
Undantagen är förutom
”Noveau”-viner även viner på Tetrapak-förpackningar,
vilka absolut inte ska förvaras längre än 2-3
månader, samt Bag-in-box-viner, vilka i bästa fall kan lagras upp till 6
månader, om de förvaras svalt. Dessa tider gäller från tappningsdatum, och
eftersom produkterna kan bli stående i lager eller i butiken en stor del av
den tiden måste man vara mycket försiktig med hur länge man sparar
"pappvinerna". Dessutom är den enkla sanningen att ingen
vinproducent förpackar ”bra” viner på Tetra eller B-I-B. Det innebär dock
inte att dessa viner behöver vara odrickbara, men deras lagringspotential är
obefintlig. Ett sätt att förbättra boxvinets hållbarhet är
att omedelbart Då Du har burit hem vinboxen tappar Du upp hela innehållet i
glasflaskor och försluter flaskorna med kork eller skruvkapsyl. Det går åt 4
flaskor à 75 cl till en 3-litesbox. Förvara flaskorna liggande, så håller Du
korkarna täta, och Du får också kontroll av att förslutningen är tät.
Du kommer förmodligen
också att upptäcka att Du har blivit lurad på ett antal centiliter vin när Du
tror att det ska vara 3 liter i boxen.
Om Du nu trots allt
skulle vilja köpa ett Box-vin ska Du absolut kontrollera vad man anger som
tappningsdatum och/eller bäst-före-datum. Då det gäller vin i Tetrapak finns
bara en rekommendation: Köp aldrig!
Ett enkelt svar på
frågan ovan är, att ju dyrare ett ungt vin är, desto bättre är troligen dess
kvalitet och desto längre går det att lagra. Men det är väldigt roligt att
chansa på ett enkelt vin, för att se om det kan mogna till ett ädlare. man
har ju heller inte något att förlora på att prova, eftersom det dels är en
mindre investering, och resultatet i sämsta fall är att det inte blev bättre,
men inte sämre heller.
Vinets pris är ju
inte enbart en kvalitetsfråga, utan beror ju också på många andra faktorer,
t.ex. ursprungsområdets, odlarens och de ingående druvsorternas status. När
man provar ut vilket ungt vin man vill köpa är det bra om det finns
motsvarande vin av äldre årgångar att jämföra med.
Det finns viner som
är tillverkade för att konsumeras inom kort tid, men de flesta finare viner
smakar inte så bra som de har potential för innan de fått mogna några år.
Exempel på några av
de mest långlivade vinerna är Hermitage, Amarone
och Brunello (rött), Château d´Yquem (Sauternes)
och Vintage Port (rött portvin). Dessa viner klarar
ofta utan större problem en lagring på 20-30 år, förutsatt att de
ligger svalt (helst 8-14 grader), mörkt, stilla och vid jämn temperatur.
Lagringsdugliga vita viner är svårare att hitta
än röda. Friskheten försvinner snabbt. Men söta viner kan lagras, liksom
viner av Chardonnaydruvan, Riesling (om alkohol-, syra- eller
sockerhalten är tillräckligt hög) och vissa andra druvsorter. Har vinet smak
av ek, utvecklas med tiden en vaniljarom i vinet. Det är speciellt tydligt om
man använder ekfat av amerikansk ek. Lagring av Chardonnayviner på nya ekfat
hos vintillverkaren är populärt nu.
Av rödvinerna är det de kraftigt syrarika med stark färg som håller längst.
Syran kan vara av 2 slag: Tanniner=oxalsyra=garvsyra och fruktsyra. Speciellt
Tanninrika viner är mycket lagringsdugliga, ja till och med lagringskrävande
för att de ska vara njutbara. Man kan också gå efter årgångarna, som främst
på grund av vädret är olika bra. Dagens vintillverkare är dock betydligt
skickligare är förr, och har tillgång till olika metoder för mätning, analys
och "manipulation". Tekniken har gått framåt även här.
Tyvärr har den unge
vinodlaren som vill stå på egna ben inte alltid råd med dyrbara
investeringar, vilket kanske ändå inte lönar sig på en liten vingård.
Ett kriterium är
alltså att välja viner från bra årgångar. De tål som regel betydligt längre
lagring är de år då skörden inte slagit in till fullo.
Druvsorterna är olika
rika på syra och vintillverkarna blandar ofta, för att ge vinet önskad
balans. Se förteckning över olika
druvsorters lagringsbarhet.
Det finns inga garantier beträffande slutresultatet när det gäller
vinlagring. Därför är det så spännande. Vinet är levande och oförutsägbart i
dagens standardiserade värld. Ett vin kan vara gott under flera år, fast det
ändrar smak under tiden och det är mycket sällan det är ”odrickbart”, vare
sig det är ungt eller övermoget.
Vita och lättare
rödviner, samt rosé, är goda efter ett par år. Tyngre tanninrikare
röda smakar bäst med flera år på nacken. I små flaskor mognar vinet snabbare,
men det håller längre, kanske dubbelt så länge, i en magnumbutelj. Varför?
Jo, vinet luftas genom korken, som liksom flaskhalsen har samma storlek på en
liten som en stor flaska. Alltså får vinet i en liten flaska mer luft än det
i en stor, proportionellt sett.
Viner Du inte ska köpa:
- Köp
aldrig flaskor i en märklig form, t.ex. fiskar, skruvade, sneda, etc.
- Köp
aldrig vin i kulörta flaskor. (Färgade flaskor i olika nyanser av grönt eller
brunt är godkända).
- Köp
aldrig tyska viner med engelskt namn i kulörta flaskor.
- Köp
aldrig viner som har diverse djur på etiketten, såvida det inte är lejon,
noshörningar eller örnar, gärna i gammal tysk stil.
- Köp
aldrig viner som är namngivna efter djur eller maträtter.
- Köp
aldrig vin i förpackningar om 1 liter eller 3 liter. (3-liters går dock bra
om den är gjord av glas).
- Köp
aldrig viner som är uppkallade efter vad de påstås passa till för mat.
Till sidtopp
Vad ska mitt vinlager innehålla?
Ekonomi,
lagringsutrymme och självdisciplinen brukar sätta gränsen för lagrets storlek.
När Du gör upp en
strategi för vininköp bör Du tänka på:
Ø Hur mycket
vin Du vill äga, och har plats att förvara
Ø Hur mycket
pengar Du vill investera i vin
Ø Vilka typer
av vin Du tycker om
Ø Din lust att
hela tiden "vidga vyerna" med kunskaper om viner av olika typer,
prisklasser och årgångar.
Tips
på lagringsvärda viner
Vem är Du?
Icke-samlaren
Du har inte plats att
lagra vin och Du tycker det finns andra saker att lägga ut Dina pengar på.
Vad det gäller det
första argumentet kan Du läsa mer i denna skrift om att det inte behövs så
märkvärdiga lokaliteter för att förvara vin en tid, så att Du får nöjet att
konsumera ett godare vin.
Det andra argumentet
är heller inte så övertygande; Du gör i princip av med samma belopp oavsett
om Du bara dricker vinerna unga eller lagrar dem en tid. Dessutom kan
Du faktiskt spara pengar på att Dina viner i lagret ju inte stiger i pris,
vilket däremot vinerna på Systembolaget ju gör med tiden.
En hård personlig
disciplin är ett bra sätt att förhindra att en vinsamling
bildas. Beräkna hur många flaskor Du konsumerar per månad, inkl.
middagsbjudningar och andra festligheter, och ha aldrig mer vin till hands än
denna mängd. Om Du till exempel dricker vin två kvällar i veckan och har
gäster en gång i månaden, blir det omkring 12 flaskor.
För att lyckas i Dina
föresatser att inte skapa ett vinlager ska Du
·
Undvika att köpa robusta röda viner, som förbättras med
åldern, och som kräver ett antal års lagring innan de är "drickbara
·
Inte köpa mer än två flaskor av en sort, om Du nu inte
prompt vill ha bara en enda sort.
·
Inte köpa ett vin som är dyrt eller ovanligt, så att Du
känner Dig frestad att spara det till något speciellt tillfälle
·
Motstå alla ”skamliga” förslag på goda viner från Dina
vänner och i mattidningar, radio- och TV-program och tidningsartiklar.
·
Klippa sönder betalkortet.
OBS! Ett vin behöver "komma
till ro" minst 2 veckor efter det att Du har tagit hem det, även det
enklaste vinet.
Småsamlaren
Du kanske bestämmer Dig
för att förråd för 6 månader verkar rimligt för Dig. Det betyder ca. 75
flaskor vid ovannämnda konsumtionsmönster.
Du kan köpa 4 till 12
flaskor av något vin som speciellt rekommenderats av vinskribenterna eller
någon vän, och även satsa på några långlivade viner också. Din utmaning blir
att bibehålla balansen mellan viner som fortfarande behöver mogna, och viner
som (Du tror) är färdiga att drickas, samt ha en bra mångfald av drickfärdiga
viner, så att Du inte tröttnar på favoritvinet.
För att nå målsättningen
behöver Du föra anteckningar över Dina vintillgångar, samt tänka på
lagringsförhållandena.
Samlaren
Grattis!
De flesta vinsamlarna bestämmer sig inte ens för att bli vinsamlare; de
fortsätter bara att köpa tills de är det! Genom att ta det genomtänkta
beslutet att äga ett par hundra flaskor vin har Du möjligheten att skapa en
samling som verkligen passar Din smak och Dina mål.
Din
utmaning är att bestämma Dig för vilka viner Du gillar bäst, (vilket kommer
att ge Dig många njutningsfyllda upplevelser på vägen till vissheten) och att
förvara vinerna på så bra sätt som möjligt, så att Du får den upplevelse som
Du förväntar Dig.
Var går gränsen?
En samling på
1000 – 1500 flaskor är definitivt tillräcklig för att tillfredsställa en
vanlig människas behov. Å andra sidan är 50 eller 100 flaskor inte så dåligt
heller!
I Frankrike, där man
ju har lätt att komma åt att köpa även mogna viner, anser man att den undre
gränsen för ett ”anständigt” lager är 200 flaskor (0,75 l). Det baseras på
att det ”dagliga” vinet köper man efter hand, för konsumtion inom några
veckor. Det man vill lagra är vad innehavaren funnit vara ”goda” viner, att
avnjuta tillsammans med en bra måltid och/eller i goda vänners lag. För
sådana ändamål räknar man med minst 5 års genomsnittlig lagringstid, d.v.s.
man kan omsätta ca 40 flaskor per år, när lagret är uppbyggt.
Ett större lager
tillåter längre genomsnittlig lagringstid, alternativt större årlig
konsumtion av lagringsvinerna. Ett bra sätt att bygga upp lagret är att till
att börja med köpa viner som redan har lagrats några år. Man kommer på så
sätt snabbare fram till ”skördetiden”. Successivt kan man sedan köpa yngre,
och därmed billigare, viner. Ett problem kan dock visa sig med tiden: Man
vill inte tulla på förrådet, utan man sparar, och sparar, och sparar…
Då är det återigen
bra med självdisciplin; har man bestämt sig för konsumtion inom en viss
period ska man följa detta. Därigenom skaffar man sig erfarenheter från olika
lagringstider.
Idealet är ju att,
såsom i de stora vinländerna, köpa 1-2 kartonger á 12 flaskor, för konsumtion
över en längre period. Med nuvarande importregler har ju nu också de svenska
konsumenterna dessa möjligheter.
Några principer för
en vinkällare
En summering
av råden ovan:
1.
Du skall förvara dina buteljer där de kan vila i mörker och utan skakningar,
och utan alltför brutala temperaturvariationer.
2.
Drick ditt vin: Vin är gjort för att drickas.
3.
Njut av ditt vin: Ett vin bör drickas med glädje och njutning, inte med
baktankar om dess eventuella värdestegring.
4.
Inte allt vin är till för att lagras: Vissa viner blir bättre efter flera års
lagring, andra dricks med fördel unga. Det är din egen smak som avgör!
5.
I källaren ska du helst ha minimum tre gånger din årskonsumtion, så att de
viner du ska lagra får ligga i fred.
6.
Provsmaka dina viner regelbundet: om det så bara är för att bedöma deras
utveckling (köp därför helst minst 6 av varje vin).
7.
Blanda friskt och våga nytt: Var inte rädd för att köpa några flaskor från en
region som du inte känner så väl till. Vanans makt eller tvekan inför det
okända berövar många intressanta upplevelser.
8.
Balansera din källare: Ha inte bara en eller två sorters vin. ”Bara Bordeaux”
eller ”bara Bourgogne” är ett recept för att missa mycket intressant
9.
Fall inte för slöheten när du handlar vin på din utlandsresa: de mest kända
vinhandlarna kan vara onödigt dyra. Pröva något nytt, t.ex. en liten
kvartersbutik (där du också kan få goda råd) eller en internetbutik. Var
aktsam när du handlar hos producenten, särskilt i Bordeaux eller Toscana. Det
är inte alltid billigare än i affären i närmaste stad.
10. Bortsett från de verkligt
speciella omständigheterna när du absolut måste köpa en ”etikett”, ska du
aldrig köpa ett vin för mer än 50 € per normalflaska.10 - 25 € är oftast en
fullt rimlig nivå.
11. För bok över dina viner: Veta
vad man har är bästa sättet att veta vad man ska köpa. Plus att det är halva
nöjet att kunna se sitt lager och kunna välja ”rätt” vin till maten.
12. Visa vinet respekt: Det kostar
kanske mycket, så behandla det med respekt, servera det vid lagom temperatur
(inte för kallt, inte för varmt), i bra glas (inte nödvändigtvis dyra),
dekanterat om det behövs etc.
Gå till länken för normala lagringstider (med
utgångspunkt från produktionsåret) för medelbra till bra viner från några
kända vinområden: (OBS! Lagringsråd från producenter, importörer,
vinskribenter etc. ska naturligtvis också tas hänsyn till. Däremot ska Du
inte bry Dig om vad Systembolaget anger).
OBS! Ta vinskribenternas och
tidningsrecensenternas förslag med en stor nypa salt. Många av dem är intimt
förenade med branschens aktörer, genom olika former av samarbete, mutresor,
gratisviner etc. och alltså mer eller mindre köpta.
I de månatliga recensionerna
av Systembolagets nyutsläpp "måste" man
göra en klassificering i fynd och prisvärda viner etc., annars bryter man mot
mönstret, och får kanske inte längre vara med på Systembolagets provningar.
Detta är också en viktig anledning till att ganska få av vinjournalisterna är
så kritiska mot Systembolaget som man egentligen har all anledning att vara.
Tips
på lagringstider
Se hur mycket vin Du får för pengarna!
Lycka till med framtida vinavsmakningar, som vi hoppas kommer
att ge fina smakupplevelser.
|